Teemoihin liittyviä tapahtumia ja keskusteluja historian, filosofian, yhteiskuntapolitiikan sekä taiteen ja kirjallisuuden näkökulmista.
Biennaali käynnistyy 6.9.2025 #WITH LOVE TO UKRAINE kansainvälisen ristinäyttelyn -avajaisilla ja Rauhantyö NYT -paneelikeskustelulla Fiskarsin Makasiinissa.
Paneelikeskustelu rauhantyöstä ja väkivallattomasta kansalaistottelemattomuudesta. Kuinka edistää konfliktien rauhanomaista muutosta yhteiskunnassa? Kuinka hahmottaa maailmaa globaalina kokonaisuutena? Mikä ajaa ihmisiä vastakkainasetteluun ja sotiin? Mitä on akateeminen aktivismi? Hitaan ja rakenteellisen väkivallan mekanismit rauhantyön esteenä.
Keskustelu käydään suomeksi ja englanniksi.
Osallistujina kansanedustaja Pekka Haavisto, apulaisprofessori Anitta Kynsilehto, Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskus Tapri, Tampereen yliopisto, Till Sawala, Astrophysicist at the university of Helsinki and Elokapina activist, Aalto Peltoniemi, PhD Researcher Social Policy School for Policy Studies, University of Bristol.
Aukioloajat: ti–su klo 12–17
Vapaa pääsy
Katso näyttelyn tiedot alempaa.
Runokollektiivi Hast x Kajo x Räty x Vallila: TAUKO
Saine Ensemble: VAELTAJA
Yhteistuotanto: Punkmuseo ja Saine Ensemble.
Katso näyttelyn tiedot alempaa.
Esitelmä: Patruunoiden politiikasta kansalaisten politiikkaan. Paikallisen työväenliikkeen alkuvaiheet. Miten maailman liikkeet rantautuivat Suomeen 150 vuotta sitten? Kuinka liikkeet vaikuttivat suomen- ja ruotsinkielisen työväenliikkeen syntyyn 1900-luvun alussa?
Matias Kaihovirta, dosentti, Åbo Akademi
Teatteriesitys: TYÖLÄISKABAREE - ARBETARCABARÉ.
Käsikirjoitus ja esiintyjä: Annatuuli Saine, dramaturgi: Seppo Parkkinen, ohjaus: Ville Sandqvist. Tuotanto Saine Ensemble.
Matka alkoi Ukrainasta. Elokuussa 2022 ukrainalainen seppä Serhii Polubotko sai kauniisti taotun ristin slovakialaiselta seppäystävältään Daniel Miclosilta. Se saapui Ukrainan armeijalle osoitetun humanitäärisen lähetyksen mukana. Ristissä oli teksti: Rauhan ja toivon puolesta Ukrainalle.
Serhii Polubotkon vastaus oli koota museokokoelma risteistä Ukrainan sodan monien uhrien muistoksi. Siitä lähti liikkeelle maailmanlaajuinen vetoomus sepille, työnimellä # With Love_To_Ukraine, jossa seppiä pyydettiin tekemään risti, joka koostuu teräksestä yhdistettynä kupariin, pronssiin tai messinkiin, korkeudeltaan enintään 500 mm. Vetoomus johti kampanjaan, joka tuotti yli 200 ristiä 27 maasta.
Ensimmäinen näyttely järjestettiin Norjassa kesällä 2023, jonka jälkeen se on kiertänyt eri puolilla Eurooppaa. Suomesta näyttely jatkaa matkaansa Australiaan. äyttely koostuu tällä hetkellä 213 rististä. Ristejä on lähetetty näyttelyyn lukuisista Euroopan maista, Etelä- ja Pohjois-Amerikasta, Australiasta ja jopa Venäjältä.
Seppien ammattikunta on erityinen, sillä heille on muodostunut vuosikymmenia kestänyt kansainvälinen verkosto. äyttelyn sanomana on osoittaa tukea Ukrainalle sen kohtaaman järjettömän hyökkäyksen uhriksi joutumisen takia, mutta myös kertoa siitä solidaarisuudesta ja myötätunnosta, joka kumpuaa yhden ihmisyhteison voimasta.
Kansalaistottelemattomuus – eli tietoisten lakien ja sääntöjen rikkominen yhteiskunnallisen epäoikeudenmukaisuuden vastustamiseksi – on olennainen osa punk-kulttuuria. Punk syntyi 1970-luvulla vastareaktiona yhteiskunnan eriarvoisuudelle, poliittiselle korruptiolle ja kulutuskeskeisyydelle. Punkkarit käyttivät kansalaistottelemattomuutta keinona ravistella normeja: mielenosoitukset ilman lupaa, suoratoiminta (esim. squattaaminen eli hylättyjen talojen valtaus) ja erilaisten järjestöjen sekä liikkeiden tukeminen mm. tukikeikkojen muodossa. Tällä asenteella on saavutettu esimerkiksi tietoisuuden kasvua poliittisista ongelmista, vahvistettu ruohonjuuritason aktivismia ja luotu vaihtoehtoisia yhteisöjä, joissa tasa-arvo ja vapaus ovat keskiössä.
Saine Ensemblen ja Punkmuseon yhteisnäyttelyssä kerrotaan ja näytetään kansalaistottelemattomuutta punkkareiden näkökulmasta ja toteuttamana. Vallatuista taloista mielenosoituksiin ja yhteisölliseen tekemiseen, tee se itse -asenteella.
Hankkeessa neljässä EU-maassa toimivat esittävän taiteen festivaalit ja ryhmät (Saine Ensemble Suomesta, IJSHAAMANKA Italiasta, AORCA Portugalista ja SALA FENIX Espanjasta) valmistavat yhteisen produktion, vaihtavat kokemuksia ja oppivat toistensa toimintatavoista. Vuoden 2023 aikana ryhmät tapaavat toisensa kaikissa osallistujamaissa ja valmistelevat vuonna 2024 tapahtuvaa esityskiertuetta. Hankkeen tavoitteena on luoda kansainvälinen ekologisesti ja sosiaalisesti kestävä yhteistyöverkosto hankkeeseen osallistuvien taiteilijoiden, organisaatioiden ja festivaalien välille.
Partnerit tutustuivat 21-26.8. Saine Ensemblen toimintaan ja suomalaiseen toimintakenttään SE kannatus yhdistyksen vieraina Raaseporissa ja Fiskarsissa. Viiden päivän aikana järjestettiin työpajoja, luentoja, tutustuttiin Länsi-Uusimaan paikallisiin toimijoihin ja ekologisiin ympäristöihin kuten Torronsuon kansallispuistoon. Saine Ensemble puolestaan vieraili yhteistyökumppanien luona kesä- ja heinäkuussa sekä lokakuussa 2023. Hankkeessa Suomesta on ryhmän taiteellisen johtajan lisäksi mukana tanssija, säveltäjä-muusikko, elokuvaaja ja valokuvaaja sekä asiantuntijoita ilmakehätieteen ja suo- ja metsäekologian (vesistöjen) alueilta.
Teatteri-tanssiesityksen toteuttaa vähintään 20 hengen taiteilijoiden tiimi erityisryhmät mukaan lukien. Tämä saavutetaan etäyhteistyön ja neljän kansainvälisen residenssin avulla. Yhteistyössä luotu ja tuotettu tanssiteatteriesitys kiertää 4 festivaaleilla vuonna 2024. Kumppanien keskeinen teema on "Haurauden vahvuus", joka nähdään voimana, joka nousee esiin omasta sosiaalisen syrjäytymisen kontekstista.
Vastaavat tiimit työskentelevät tiettyjen kohderyhmien kanssa:
Ijshaamanka (Italia) työskentelee fyysisten ja kognitiivisten erityisryhmien kanssa. Sala Fenix (Espanja) nuorten maahanmuuttajien tai sosiaalisten ongelmien kanssa. Aorca(Portugali), jossa nuoret ilman perheen huoltajuutta on uskottu julkisille laitoksille. Saine Ensemble ekologisiin ympäristöihin ja kestävyyteen liittyvien teemojen kanssa yhteistyössä muiden paikallisten toimijoiden ja taiteilijayhteisöjen kanssa Raaseporin alueella.
Näyttämöteos on EU:n Luova Eurooppa ohjelman CREARE - CREAtive REsilience shapers Projektin (2023–2025) hanke ja Euroopan unionin osarahoittama.
Hankkeen tuottaneet yhteistyökumppanit ovat sen koollekutsuja Ijshaamanka/Dance In Company (Italia) ja muut partnerit Aorca Ong (Portugali), Saine Ensemble (Suomi) ja Sala Fenix (Espanja).
Suomen esitys 3.8.2024 toteutuu yhteistyössä Saine Ensemblen Tanssiva Meteoriitti Satelliitti 2024 ja ALETHEIA FEST ́24 kanssa.
Paikka: Aletheia Fest ́24, Gumnäsin juhlapaikka/ Gumnäs festplats, Gumnäsintie Gumnäsvägen, Raasepori/ Raseborg
4 POWER OF FRAGILITY on myös Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta Onoman HAURAS - SKÖRD - FRAGILE 30-vuotisjuhlanäyttelyn teos.
Teosta ovat tukeneet myös: Opetushallitus, Taiteen edistämiskeskus, SE kannatus ry, Raaseporin kaupunki, Tammisaaren säästöpankin säätiö
Taiteen voima globaalin sosiaalisen, kulttuurisen ja ekologisen muutoksen vaikuttajana on kiistaton ja syvällinen.
Esitystaiteella on potentiaalia muuttaa ajattelutapoja, edistää empatiaa ja solidaarisuutta sekä innostaa positiivisia toimia maailmanlaajuiseen sosiaaliseen ja kulttuuriseen muutokseen.
3.8.2024 klo 16
Aletheia Fest ’24
Gumnäsin juhlapaikka
Gumnäsintie, Pohja, Raasepori
Vuoden 2023 teema on vesi: Elämää on siellä, missä on vettä. Reilun viikon kestävän tapahtuman ohjelmassa on installaatio- ja näyttämötaidetta, keskusteluja, asiantuntijapuheenvuoroja sekä valokuvanäyttely.
Biennaalin kantaesityksenä saa ensi-iltansa Suuri järvi – Digersjön -näyttämöteos. Esitys liittyy teemoiltaan Veden aika – Follow the Water -keskustelusarjaan, joka jatkaa ja syventää Suuri järvi – Digersjön -näyttämöteoksen käsittelemiä teemoja. Keskustelut tuovat yhteen tieteellisen tutkimuksen ja taiteen näkökulmia kun huippuasiantuntijat valottavat ajankohtaista tietoa ja käsitystä muun muassa ympäristöhistoriasta, veden kulttuurisesta merkityksestä, Degersjön-järven ekologiasta ja veden politiikasta. Runoilijavieraat tuovat esiin kirjallisuuden näkökulman.
Biennaalin ajan voi myös tutustua installaatioteokseen Medusan lautta. Installaatio on rakennettu Théodore Géricault´n maalauksen ja sen taustatarinan ja dokumentaation pohjalta. Lautta on osa Suuri järvi – Digersjön -näyttämöteoksen visuaalista maailmaa.
Lisäksi Makasiinissa on päivittäin nähtävissä Vedenalaiset – Berörd av vatten – Sensing Water -valokuvanäyttely.
Tapahtumaa on rahoitettu Euroopan komission tuella. Komissio ei vastaa julkaisun sisällöstä.
Grant Agreement-101095029 — CREA-RE
La Lavanderia Gastro Café
Hälleforsintie 1,10470 Fiskars
Sisäänpääsymaksu 55 € sisältäen alkumaljan, runsaat bliniaterian ja Petit Cabaret -shown.
Esityksen tiedot: Teokset / Le Petit Cabaret
La Lavanderia Gastro Café
Hälleforsintie 1, 10470 Fiskars
Esityksen tiedot: Teokset / Le Petit Cabaret
Onoma, Uusi Kasarmi Fiskarsintie 360 10470 Fiskars Tanssi- ja esitystaiteilija Annatuuli Sainen kolmen teoksen lähtökohtana ovat kuvataiteilijoiden Eeva-Kaisa Ailuksen ja Ron Nordströmin teosten inspiroimat keskustelut ja reflektoinnit.
Teokset ovat sekä uusia että päivitettyjä versioita Sainen aiemmista teoksista. Teosten kesto on noin 30 min.
Tanssiesityksen lähtökohta on Eeva-Kaisan maalaus "Aarni" vuodelta 2024.
Esitys sisältää elementtejä flamenco-tanssista ja klassisesta baletista.
Audioteoksen lähtökohta on Sainen EU:n Luova Eurooppa CREARE -hankkeeseen käsikirjoittama Vagabond -näyttämöteos (2024). Teoksen kielet ovat suomi, espanja, katalaani ja ranska.Teos perustuu Theodor Gericault´n maalaukseen Medusan lautta (1819).
Kerronnan taustalla Onoman esityksessä on Eeva-Kaisan maalaus "Anna" vuodelta 2024.
Performanssi ja installaatio
Taiteilijan kohtaaminen Välitilassa
Taiteilijan kohtaaminen Välitilassa
La Sala, Teatre del Boble Espanyol
Av. Francesc Ferre i Guardia 13, Barcelona
Spring Dance, Lagos, Portugali www.aorca.pt
Teatro Angel del Foco, Pergola, Italia
Alter Alt, Pergola, Italia
Dancing Meteorite Satellite & Aletheia Fest
Gumnäsin juhlapaikka/ Gumnäs festplats, Gumnäsintie 60/ Gumnäsvägen 60, Raasepori/ Raseborg, Finland
Teenfriday, Barcelona, Espanja
Viljamakasiini, Fiskars Village, Raasepori
KLO 17 Arts & Crafts and Rabbit Holes -näyttelyn avajaiset
KLO 18 Tanssiva meteoriitti -biennaalin 2023 avaus ja Suuri järvi – Digersjön avoimet harjoitukset Ilari Edelmann ja Annatuuli Saine
KLO 15 Suuri järvi – Digersjön kantaesitys. Teos on osa Onoman Arts & Crafts and Rabbit Holes -näyttelyä.
KLO 11–18 Vedenalaiset – Berörd av vatten – Sensing Water -valokuvanäyttely kuvataiteilija, arkkitehti Ulla-Maija Alanen, Medusan lautta -installaatioteos lavastaja, kuvataiteilija Erik Salvesen
KLO 11–18 Vedenalaiset – Berörd av vatten – Sensing Water -valokuvanäyttely
KLO 18 Suuri järvi – Digersjön
KLO 19.30 Veden runo – Follow the Water runoilijat Risto Ahti ja Petra Vallila
KLO 11–18 Vedenalaiset – Berörd av vatten – Sensing Water -valokuvanäyttely
KLO 11–18 Vedenalaiset – Berörd av vatten – Sensing Water -valokuvanäyttely
KLO 18 Suuri järvi – Digersjön
KLO 19.30 Veden aika – Follow the Water Vesistöjen ekologia, ympäristöhistoria, veden psykofyysinen vaikutus. Millainen on Digersjön-järven ekologinen tila tällä hetkellä? hydro- ja meribiologi, yksikönjohtaja (SYKE) Anna-Stiina Heiskanen, limnologi, ryhmäpäällikkö, erikoistutkija (LUKE) Anne Ojala, ympäristöpsykologian asiantuntija, erikoistutkija (LUKE) Ann Ojala, vastuullisuusjohtaja Kati Ihamäki (Fiskars Group), taiteilija, biologi Riggert Munsterhjelm, ympäristöhistorioitsija, kestävän kehityksen erityisasiantuntija (Aalto-yliopisto) Paula Schönach
KLO 11–18 Vedenalaiset – Berörd av vatten – Sensing Water -valokuvanäyttely
KLO 11–18 Vedenalaiset – Berörd av vatten – Sensing Water -valokuvanäyttely
KLO 18 Sensing Water -intuitiivinen tanssi- ja musiikkiesitys ja ImproFlow-konsertti muusikko Hale Heikkilä ja tanssija Annatuuli Saine
KLO 11–18 Vedenalaiset – Berörd av vatten – Sensing Water -valokuvanäyttely
KLO 11–18 Vedenalaiset – Berörd av vatten – Sensing Water -valokuvanäyttely
KLO 18 Suuri järvi – Digersjön
Suuri järvi - Digersjön -näyttämöteoksen ja Medusan lautta -instaallatioteoksen valmistamista sekäTanssiva meteoriitti -biennaalia ovat tukeneet Sophie von Julins stiftelse, Taiteen edistämiskeskus, Karjaa-Pohjan säästöpankkisäätiö, EU:n Luova Eurooppa -ohjelma (The Grant Agreement Number101095029 - CREA-RE) ja SE kannatus ry
Yhteistyökumppanit
Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taitelijoiden, osuuskunta Onoma, Radio Fiskars, Fiskars Village, Kelmu ry
Puhelin: +358 40 516 8705
Sähköposti: sainesaineensemble.fi
Y-tunnus: 1765474-8
2022–2025, Saine Ensemble